- Het RIVM registreerde de afgelopen zeven dagen 16.564 positieve coronatests, 8 procent minder dan de week ervoor.
- Net als vorige week raakten de meeste mensen besmet door een huisgenoot of door een bezoek. Ook vakantie bleek weer een belangrijke bron.
- Er liggen nu in totaal 686 covidpatiënten in het ziekenhuis, waarvan 199 op de intensive care.
Zowel het aantal nieuwe coronagevallen als het aantal ziekenhuisopnames door het virus is in de afgelopen week heel licht gedaald. Ook het aantal gemelde sterfgevallen ging een klein beetje omlaag.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg in de afgelopen zeven dagen 16.564 meldingen van positieve tests. Dat is 8 procent minder dan de week ervoor, toen er iets meer dan 18.000 bevestigingen van besmettingen kwamen. Het is niet bekend hoeveel procent van de positief geteste mensen geheel of gedeeltelijk gevaccineerd waren.
De coronaklachten waren bij 408 mensen zo ernstig dat ze in een ziekenhuis moesten worden opgenomen. Van hen belandden 90 op een intensive care. Het zijn de laagste opnamecijfers in een maand tijd. Vorige week meldde het RIVM 421 ziekenhuisopnames, van wie 115 op de intensive care.
Er liggen nu in totaal 686 covidpatiënten, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de intensive cares liggen nu 199 ernstig zieke coronapatiënten.
Het RIVM kreeg bericht dat 42 coronapatiënten aan de besmetting zijn overleden. Dit zijn vooral 80-plussers. Vorige week waren het er 46.
Het reproductiegetal steeg iets verder en staat nu op 0,92. Dat geeft aan dat de uitbraak vrijwel stabiel is, het aantal nieuwe gevallen daalt nog maar heel langzaam. Het getal betekent dat een gemiddelde groep van honderd coronapatiënten 92 anderen besmet, die het virus overdragen aan 85 anderen, die op hun beurt 78 anderen aansteken.
Het cijfer was een tijdje stabiel op ongeveer 0,7, maar steeg afgelopen vrijdag naar 0,87. Het cijfer gaat altijd over de situatie twee weken eerder, omdat recentere cijfers nog niet betrouwbaar genoeg zijn.
Hoog percentage positieve coronatests
Teststraten van de GGD voerden minder tests uit, maar dat bracht ongeveer evenveel nieuwe gevallen aan het licht. Het gevolg is dat het percentage positieve tests op die locaties steeg naar het hoogste niveau in ongeveer een maand tijd. Bij 14,6 procent van de tests bleek het inderdaad om het coronavirus te gaan, tegen 12,9 procent de week ervoor.
Net als vorige week raakten de meeste mensen besmet door een huisgenoot of door een bezoek. Ook vakantie bleek weer een belangrijke bron. De meeste positief geteste vakantiegangers zijn in Spanje, Griekenland of Frankrijk geweest, maar het aantal mensen dat vermoedelijk in Turkije of Marokko besmet is geraakt neemt verder toe.
Sinds het begin van de uitbraak zijn iets meer dan 1,9 miljoen mensen in Nederland positief getest. Onder hen zijn bijna 188.000 mensen die in de zorg werken en meer dan 84.000 mensen die in het onderwijs en de kinderopvang werken. Van bijna 18.000 mensen is zeker dat ze aan het virus zijn overleden. De werkelijke aantallen liggen hoger.
'Veel patiënten met verzwakte afweer onbeschermd door vaccins'
Ongeveer een half miljoen patiënten in Nederland met een verzwakt of verstoord immuunsysteem zijn niet of onvoldoende beschermd door coronavaccins. Dat is een van de conclusies van een onderzoek van onder meer UMC Groningen, het Erasmus MC, UMC Utrecht en ZonMw, financier van onderzoek in de gezondheidszorg.
Mogelijk kan een derde of een vierde prik uitkomst bieden voor deze patiënten, maar dit moet nog onderzocht worden.
"Het lijkt erop dat er bij nier- en longtransplantatiepatiënten veel mensen tussen zitten die niet goed beschermd zijn na het vaccineren. Datzelfde geldt voor patiënten die een ernstige afweerstoornis hebben. Ook zijn er patiënten met bloedziekte die mogelijk niet beschermd zijn", zegt onderzoekcoördinator Daniël Warmerdam.
Onder meer dialysepatiënten en bepaalde patiënten die nog geen immuunonderdrukkende medicatie gebruiken zijn volgens de onderzoekers mogelijk wél goed beschermd door vaccinaties. "Het positieve is dat een aantal groepen wel beschermd zijn, maar er zijn ook heel veel mensen die niet goed reageren op vaccinatie", aldus Warmerdam.
Verschillende onderzoekscentra zijn begin dit jaar begonnen met de studies naar de werking van vaccinaties bij patiënten met een verzwakte afweer. De studies maken deel uit van het ZonMw onderzoeksprogramma Covid-19, bedoeld om de gevolgen van het coronavirus te onderzoeken.